.

Blogs


Terug naar overzicht

01-07-2023

Verval van vakantiedagen: kan dat zomaar?

Vakantiedagen zijn een belangrijk recht voor werknemers om te genieten van rust en ontspanning. Echter, als vakantiedagen niet tijdig worden opgenomen, vervallen ze op grond van de wet en arbeidsovereenkomst na een bepaalde periode. Toch heeft het Europese Hof onlangs een uitspraak gedaan die werkgevers meer verantwoordelijkheid geeft bij het informeren en faciliteren van werknemers bij het opnemen van vakantiedagen. In dit blogje bespreken we de regelgeving en rechtspraak en de verplichtingen van werkgevers met betrekking tot het vervallen van vakantiedagen.

Verval van wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen
Volgens de wet heeft een werknemer minimaal recht op vier keer het aantal uren dat hij per week werkt aan wettelijke vakantie-uren. Deze vakantie-uren moeten ieder jaar worden opgenomen; anders vervallen ze doorgaans per 1 juli van het daaropvolgende jaar. Daarnaast hebben veel werknemers recht op bovenwettelijke vakantiedagen, die na vijf jaar verjaren na het jaar van opbouw.

Europese Hof van Justitie: Informeren en bewijsplicht
Het Europees Hof van Justitie heeft geoordeeld dat werkgevers de verantwoordelijkheid dragen om werknemers tijdig en duidelijk te informeren over het vervallen van vakantiedagen. De werkgever moet kunnen aantonen dat hij de werknemer op tijd heeft geïnformeerd over het risico van het vervallen van vakantiedagen. Hoewel werkgevers werknemers niet kunnen verplichten om vakantiedagen op te nemen, moeten ze wel serieus de mogelijkheid bieden om deze dagen op te nemen.

Uitzonderingen: Ziekte en geen kans om op te nemen
De wettelijke vakantiedagen vervallen niet als de werknemer kan aantonen dat hij deze dagen niet kon opnemen, bijvoorbeeld bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Ook als de werknemer geen kans heeft gehad om de vakantiedagen op te nemen, zijn ze niet automatisch vervallen.

Tips voor werkgevers
Om ervoor te zorgen dat wettelijke vakantiedagen daadwerkelijk vervallen, moeten werkgevers enkele stappen ondernemen:

- Werknemers concreet en duidelijk wijzen op de vervaltermijn van vakantiedagen.
- Werknemers een reële kans geven om vakantiedagen op te nemen.
- Regelmatig een overzicht geven van de nog openstaande vakantiedagen die voor 1 juli moeten worden opgenomen.
- Werknemers informeren over de financiële gevolgen van niet-opgenomen vakantiedagen.
- De communicatie over vakantiedagen schriftelijk of elektronisch vastleggen.

Conclusie:
Het vervallen van vakantiedagen is een belangrijk onderwerp waar werkgevers en werknemers rekening mee moeten houden. Met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt de verantwoordelijkheid van werkgevers vergroot bij het informeren en faciliteren van werknemers om hun vakantiedagen op te nemen. Door tijdige en duidelijke communicatie kunnen werknemers hun recht op vakantie behouden en genieten van een welverdiende rustperiode. Werkgevers kunnen met de juiste aanpak ervoor zorgen dat het verval van wettelijke vakantiedagen effectief wordt gehandhaafd.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen