.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

Het Informatierecht van de Ondernemingsraad: Kennis is Kracht!

Als leden van een ondernemingsraad zijn jullie de belangrijkste schakel tussen de werknemers en de directie van jullie organisatie. Om jullie rol als belangenbehartigers effectief te vervullen, is het essentieel om goed geïnformeerd te zijn over wat er binnen het bedrijf speelt. Gelukkig hebben jullie het recht op informatie: het informatierecht. In dit blog zullen we het belang van dit recht bespreken en tips delen om het informatierecht optimaal te benutten voor een succesvolle en betrokken ondernemingsraad.

Wat is het informatierecht?

Het informatierecht is een fundamenteel recht van de ondernemingsraad en houdt in dat de directie jullie tijdig en volledig moet informeren over allerlei aangelegenheden die de organisatie en haar werknemers aangaan. Dit omvat niet alleen financiële informatie en bedrijfsresultaten, maar ook plannen, voorgenomen besluiten, reorganisaties, investeringen, en andere belangrijke ontwikkelingen die impact kunnen hebben op de werknemers en het bedrijf.

Waarom is het informatierecht belangrijk?

Het informatierecht is van onschatbare waarde omdat het jullie als ondernemingsraadsleden in staat stelt om een goed begrip te krijgen van wat er binnen de organisatie gebeurt. Deze kennis is essentieel om jullie rol als vertegenwoordigers van de werknemers op een effectieve manier uit te voeren. Door op de hoogte te zijn van de bedrijfsvoering, de strategieën en de ontwikkelingen, kunnen jullie weloverwogen beslissingen nemen en advies uitbrengen dat gebaseerd is op de juiste informatie.

Het informatierecht stelt jullie ook in staat om tijdig potentiële problemen te signaleren en preventieve maatregelen voor te stellen. Hierdoor kunnen negatieve gevolgen voor werknemers en het bedrijf worden beperkt, en kan er proactief worden gewerkt aan een gezonde en duurzame organisatie.

Hoe kunnen jullie het informatierecht effectief benutten?

Wees proactief: Vraag als OR actief om informatie en documentatie over relevante onderwerpen. Wacht niet af tot de directie informatie aanbiedt, maar toon initiatief om op de hoogte te blijven.

Houd een open communicatie: Zorg ervoor dat er een open communicatiekanaal is tussen de OR en de directie. Dit kan de uitwisseling van informatie vergemakkelijken en zorgen voor een goede samenwerking.

Vraag om verduidelijking: Als de verstrekte informatie onduidelijk is of als jullie behoefte hebben aan meer details, aarzel dan niet om verduidelijking te vragen aan de directie.

Maak gebruik van deskundigheid: Als bepaalde onderwerpen complex zijn, overweeg dan om externe deskundigen in te schakelen om jullie te helpen bij het begrijpen van de informatie en de implicaties ervan.

Bewaar vertrouwelijkheid: Als OR-leden hebben jullie de verplichting om vertrouwelijk om te gaan met de verkregen informatie, vooral als het gaat om gevoelige bedrijfsinformatie.

Slotgedachte

Het informatierecht van de ondernemingsraad is een krachtig hulpmiddel dat jullie in staat stelt om jullie taken effectief uit te voeren en een positieve impact te hebben op het welzijn van de werknemers en het succes van de organisatie. Door het informatierecht actief te benutten en goed geïnformeerd te blijven, kunnen jullie als OR een waardevolle bijdrage leveren aan een transparante en betrokken bedrijfscultuur.

Kennis is macht! Maak gebruik van het informatierecht om een sterke en invloedrijke ondernemingsraad te zijn.

WORkshop voor ondernemingsraden

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen