.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

Het Initiatiefrecht van de Ondernemingsraad: Neem het Voortouw en Maak Impact!

Als leden van een ondernemingsraad hebben jullie een belangrijke rol in het vertegenwoordigen van de belangen van de werknemers binnen jullie organisatie. Naast jullie rechten zoals het advies- en instemmingsrecht, beschikken jullie ook over een krachtig instrument om een proactieve rol te spelen in het vormgeven van het bedrijfsbeleid: het initiatiefrecht. In dit blog zullen we het belang van het initiatiefrecht benadrukken en tips delen over hoe jullie dit recht ten volle kunnen benutten om een positieve verandering te initiëren voor de werknemers en het bedrijf.

Wat is het initiatiefrecht?

Het initiatiefrecht is een fundamenteel recht van de ondernemingsraad dat jullie toestaat om zelf onderwerpen op de agenda te plaatsen en voorstellen te doen met betrekking tot het beleid en de gang van zaken binnen de organisatie. Dit betekent dat jullie als OR-leden niet alleen kunnen reageren op beslissingen van de directie, maar ook actief kunnen bijdragen door nieuwe ideeën en initiatieven aan te dragen.

Waarom is het initiatiefrecht belangrijk?

Het initiatiefrecht biedt jullie als ondernemingsraadsleden de mogelijkheid om proactief op te treden en een stempel te drukken op de toekomst van het bedrijf. In plaats van alleen te reageren op voorgenomen besluiten, kunnen jullie als OR het voortouw nemen en onderwerpen aandragen die belangrijk zijn voor de werknemers en het succes van de organisatie.

Met het initiatiefrecht kunnen jullie als OR innovatieve oplossingen en verbeteringen voorstellen, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden, opleiding en ontwikkeling, werkomstandigheden, en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hierdoor kunnen jullie een positieve bijdrage leveren aan de bedrijfscultuur en de tevredenheid en betrokkenheid van de werknemers vergroten.

Hoe kunnen jullie het initiatiefrecht effectief benutten?

Identificeer behoeften: Luister actief naar de werknemers die jullie vertegenwoordigen. Identificeer behoeften, zorgen en kansen waar jullie als OR een rol in kunnen spelen om het welzijn van de werknemers en het bedrijf te bevorderen.

Onderzoek en voorbereiding: Doe grondig onderzoek naar de onderwerpen die jullie willen aandragen. Verzamel relevante informatie en gegevens om jullie voorstel te onderbouwen en te versterken.

Communiceer met de directie: Stel jullie voorstel op een duidelijke en constructieve manier op en communiceer dit met de directie. Benadruk de voordelen en mogelijke positieve uitkomsten van jullie initiatief.

Win steun: Betrek andere stakeholders, zoals de werknemers en eventueel externe deskundigen, om steun te krijgen voor jullie initiatief. Een breed draagvlak versterkt jullie positie en vergroot de kans op succes.

Volharding en samenwerking: Wees volhardend in het nastreven van jullie initiatief, maar wees ook bereid om samen te werken met de directie om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Slotgedachte

Het initiatiefrecht van de ondernemingsraad is een waardevol recht dat jullie in staat stelt om een proactieve rol te spelen in het vormgeven van het bedrijfsbeleid. Door het voortouw te nemen en innovatieve voorstellen te doen, kunnen jullie als OR-leden een positieve impact hebben op de werknemers en het bedrijf als geheel.

Neem het voortouw en maak impact! Benut het initiatiefrecht ten volle om een verschil te maken voor de werknemers en de toekomst van de organisatie.

WORkshop voor ondernemingsraden

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen