.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

Het Recht op Overleg van de Ondernemingsraad: Samen Sterk in Dialoog!

Een succesvolle samenwerking tussen de ondernemingsraad (OR) en de directie is van essentieel belang om de belangen van de werknemers te behartigen en de organisatie positief te beïnvloeden. Het Recht op Overleg is een waardevol instrument dat jullie in staat stelt om actief deel te nemen aan het besluitvormingsproces en om gezamenlijk op zoek te gaan naar constructieve oplossingen. In dit blog zullen we het belang van het Recht op Overleg benadrukken en handige tips delen over hoe jullie dit recht ten volle kunnen benutten om een effectieve dialoog met de directie te bevorderen.

Wat is het Recht op Overleg?

Het Recht op Overleg houdt in dat de ondernemingsraad het recht heeft om periodiek overleg te voeren met de directie van de organisatie. Dit overleg heeft als doel om belangrijke aangelegenheden te bespreken die de werknemers en het bedrijf aangaan. Het biedt een formele en gestructureerde gelegenheid voor de OR om relevante informatie te delen, standpunten uit te wisselen en samen te werken aan de besluitvorming.

Waarom is het Recht op Overleg belangrijk?

Het Recht op Overleg is van cruciaal belang omdat het jullie als ondernemingsraadsleden in staat stelt om direct in contact te staan met de directie. Dit bevordert een open en transparante communicatie, waarin jullie als OR de kans krijgen om jullie perspectieven en inzichten te delen.

Het Recht op Overleg stelt jullie ook in staat om tijdig op de hoogte te worden gebracht van belangrijke ontwikkelingen binnen de organisatie. Dit stelt jullie in staat om voorstellen te doen, te anticiperen op veranderingen en waardevolle input te leveren aan het besluitvormingsproces.

Hoe kunnen jullie het Recht op Overleg effectief benutten?

Bereid je goed voor: Zorg ervoor dat jullie als OR goed voorbereid zijn op het overleg. Verzamel relevante informatie, analyseer de agenda en formuleer jullie standpunten en vragen op een duidelijke en beknopte manier.

Luister actief: Neem de tijd om te luisteren naar wat de directie te zeggen heeft. Luister naar hun argumenten en overwegingen en stel indien nodig verduidelijkende vragen.

Wees constructief: Formuleer jullie standpunten en voorstellen op een constructieve manier. Bied oplossingen en alternatieven aan die kunnen bijdragen aan een evenwichtige besluitvorming.

Volg op: Na het overleg is het essentieel om de gemaakte afspraken en actiepunten op te volgen. Houd de directie aan hun beloften en zorg ervoor dat zaken die zijn besproken, worden opgevolgd.

Behoud respectvolle communicatie: Zelfs als jullie meningen soms verschillen, is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Een goede en open communicatie draagt bij aan een vruchtbare samenwerking.

Slotgedachte

Het Recht op Overleg biedt jullie als ondernemingsraad de mogelijkheid om een actieve rol te spelen in de besluitvorming en om de belangen van de werknemers effectief te behartigen. Door constructief en respectvol te communiceren met de directie, kunnen jullie als OR bijdragen aan een positieve en weloverwogen toekomst voor de organisatie.

Samen sterk in dialoog! Benut het Recht op Overleg ten volle en draag bij aan een evenwichtige en betrokken organisatie.

WORkshop voor ondernemingsraden

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen