.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

De Zorgplicht van de Ondernemingsraad: Samen voor een Veilige en Gezonde Werkomgeving!

Als ondernemingsraad hebben jullie een belangrijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de werknemers binnen jullie organisatie. Een van de cruciale plichten die jullie hebben, is de Zorgplicht. In dit blog gaan we dieper in op de Zorgplicht en hoe jullie als OR-leden kunnen bijdragen aan een veilige en gezonde werkomgeving voor alle werknemers.

Wat is de Zorgplicht?

De Zorgplicht houdt in dat jullie als ondernemingsraad de plicht hebben om de belangen van de werknemers op het gebied van veiligheid en gezondheid te behartigen. Jullie moeten ervoor zorgen dat de arbeidsomstandigheden in jullie organisatie voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en dat eventuele risico's voor de gezondheid en veiligheid van de werknemers worden geïdentificeerd en aangepakt.

Waarom is de Zorgplicht belangrijk?

De Zorgplicht is van essentieel belang omdat het de gezondheid en het welzijn van de werknemers beschermt. Door proactief te zijn en aandacht te besteden aan veiligheidskwesties en arbeidsomstandigheden, kunnen jullie als OR-leden bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving.

Hoe kunnen jullie de Zorgplicht vervullen?

Risico-inventarisatie en -evaluatie: Werk samen met de werkgever om risico's te identificeren en te beoordelen. Zorg ervoor dat er regelmatig risico-inventarisaties worden uitgevoerd en dat de resultaten worden opgevolgd.

Voorlichting en training: Stimuleer de werkgever om voorlichting en training te geven aan werknemers over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Meldpunt voor werknemers: Richt een meldpunt op waar werknemers eventuele onveilige situaties kunnen melden. Behandel deze meldingen serieus en volg ze op.

Samenwerking met arbodienst: Werk nauw samen met de arbodienst om gezondheids- en veiligheidskwesties aan te pakken.

Invloed uitoefenen: Maak gebruik van jullie medezeggenschapsrechten om invloed uit te oefenen op het beleid met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk.

Met een gezamenlijke inspanning kunnen jullie als ondernemingsraad bijdragen aan een werkomgeving waarin de gezondheid en veiligheid van de werknemers centraal staan.

WORkshop voor ondernemingsraden

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen