.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

De Geheimhoudingsplicht van de Ondernemingsraad: Vertrouwelijkheid als Hoeksteen van Medezeggenschap!

Als leden van de ondernemingsraad (OR) dragen jullie een belangrijke verantwoordelijkheid om de belangen van de werknemers te behartigen. Een van de kernplichten die jullie hebben, is de Geheimhoudingsplicht. In dit blog zullen we het belang van de Geheimhoudingsplicht benadrukken en bespreken hoe jullie als OR-leden vertrouwelijkheid kunnen waarborgen in het belang van een succesvolle medezeggenschap.

Wat is de Geheimhoudingsplicht?

De Geheimhoudingsplicht houdt in dat jullie als ondernemingsraadsleden verplicht zijn tot strikte vertrouwelijkheid met betrekking tot vertrouwelijke informatie die jullie verkrijgen tijdens jullie werkzaamheden binnen de OR. Dit omvat alle informatie waarvan het duidelijk is dat deze als vertrouwelijk moet worden beschouwd.

Waarom is de Geheimhoudingsplicht belangrijk?

De Geheimhoudingsplicht is van cruciaal belang om een veilige en vertrouwelijke omgeving te creëren waarin open discussies kunnen plaatsvinden. Het beschermt niet alleen de privacy van individuen, maar ook strategische informatie die gevoelig kan zijn voor de organisatie.

Hoe kunnen jullie de Geheimhoudingsplicht naleven?

Bewustzijn creëren: Zorg ervoor dat alle OR-leden zich bewust zijn van hun verplichting tot geheimhouding en de mogelijke gevolgen van het schenden van deze plicht.

Classificatie van informatie: Identificeer en classificeer vertrouwelijke informatie, zodat alle leden van de OR weten welke informatie als geheim moet worden beschouwd.

Veilige communicatie: Zorg voor veilige communicatiemiddelen om vertrouwelijke informatie binnen de OR uit te wisselen.

Toegangsbeheer: Beperk de toegang tot vertrouwelijke informatie tot alleen die OR-leden die deze informatie echt nodig hebben.

Ondertekenen van verklaringen: Overweeg om alle OR-leden een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen om hun toewijding aan vertrouwelijkheid te benadrukken.

Met een strikte naleving van de Geheimhoudingsplicht kunnen jullie als OR-leden een sfeer van vertrouwen en respect bevorderen, wat essentieel is voor een succesvolle medezeggenschap.

_WORkshop voor ondernemingsraden_

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen