.

Blogs


Terug naar overzicht

28-07-2023

Redelijkheid en Billijkheid in de Medezeggenschap: Een Balans tussen Belangen!

Als ondernemingsraad (OR) hebben jullie een belangrijke rol in het vertegenwoordigen van de belangen van de werknemers binnen jullie organisatie. Een van de fundamentele plichten die jullie hebben, is het handelen in overeenstemming met Redelijkheid en Billijkheid. In dit blog zullen we het belang van Redelijkheid en Billijkheid benadrukken en bespreken hoe jullie als OR-leden een evenwicht kunnen vinden tussen verschillende belangen in het belang van de organisatie en haar werknemers.

Wat is Redelijkheid en Billijkheid?

Redelijkheid en Billijkheid is een juridisch principe dat vereist dat jullie als OR-leden handelen op een eerlijke, eerlijke en objectieve manier bij het nemen van beslissingen en het uitbrengen van adviezen. Het betekent dat jullie de belangen van alle betrokken partijen zorgvuldig moeten afwegen en streven naar een rechtvaardig resultaat.

Waarom is Redelijkheid en Billijkheid belangrijk?

Het principe van Redelijkheid en Billijkheid vormt de basis voor een evenwichtige en constructieve medezeggenschap. Het waarborgt dat jullie als OR-leden de belangen van de werknemers op een objectieve en eerlijke manier behartigen en dat jullie beslissingen worden genomen met inachtneming van alle relevante factoren.

Hoe kunnen jullie Redelijkheid en Billijkheid toepassen?

Informatie vergaren: Zorg ervoor dat jullie als OR voldoende informatie hebben om de situatie objectief te beoordelen. Raadpleeg diverse bronnen en raak goed geïnformeerd over de kwestie.

Betrokken partijen raadplegen: Luister naar alle betrokken partijen, inclusief de werknemers, de directie en andere belanghebbenden. Identificeer hun belangen en behoeften.

Evenwichtige afweging: Weeg alle relevante factoren en belangen zorgvuldig af bij het nemen van beslissingen en het uitbrengen van adviezen.

Transparantie en verantwoording: Communiceer duidelijk over jullie overwegingen en het besluitvormingsproces. Wees bereid om verantwoording af te leggen voor jullie beslissingen.

Constructieve dialoog: Streef naar een open en constructieve dialoog met de directie en andere belanghebbenden om tot gezamenlijke oplossingen te komen.

Met Redelijkheid en Billijkheid als leidraad kunnen jullie als OR-leden bijdragen aan een evenwichtige en effectieve medezeggenschap binnen jullie organisatie

WORkshop voor ondernemingsraden

Voor ondernemingsraden heeft Ovis advocatuur samen met Cindy Doesburg van Doesburg Coaching een WORkshop gemaakt. Waarbij wij de juridische kennis die de OR-leden nodig hebben combineren met een training in intervisie. Omdat de ondernemer op basis van de wet verplicht is om de leden van de OR in de gelegenheid te stellen scholing en training te volgen kan deze WORkshop veelal gevolgd worden op kosten van de ondernemer. Neem contact met ons op, via info@ovis-advocatuur.nl, indien je gebruik wilt maken van deze WORkshop of indien je hier meer informatie over wilt.



Terug naar overzicht



E-mailen
Bellen